JazzinMallorca AKIXI-Bass Solo Opera Prima

AKIXI. Bass Solo Opera Prima
escrit per Miquel Munar
Dijous, 09 De desembre 2010

Editat per “Juan Palomo Records“, Gaspar sintetitzaria així la seva filosofia: “yo me lo guiso y yo me lo como”, i si vols acompanyar-me, benvingut. Probablement aquest era el seu únic destí viable, l’autoproducció i la autodistribució, perquè siguem sincers, malauradament, algú creu que una discogràfica publicaria una cosa així?

jordi-gaspar_horreo.jpg

Akixi és un exercici de recerca interior clarament conceptual, com demostra l’autor en evocar individualment cada peça i lligar-les al silenci, la infància, el record idealitzat, l’amor i/o la passió. Lliurats al gaudi personal i a l’expressió més íntima, assimilem les formes contornejades del baix acústic i percebem com la fusta centenària ens retorna el so amb matisos a blat i formatge fumat. Sens dubte, aquesta centenària fusta de hórreo, també hi haurà incorporat els sons de Jordi Gaspar (¿com sortiran els formatges ara?).

Aquesta és sens dubte una d’aquelles gravacions que serveixen per avaluar la fidelitat en la reproducció del so. Uns bons auriculars de rang ampli, unes caixes de fusta a la distància adequada, i aquest baix acústic arribarà a sonar com si estigués a les nostres mans, el contrabaix mostrarà les seves aclaparadores formes arrodonides, “sentirem” els greus intensament, la música pren consistència sòlida per la seva simplicitat instrumental.

Avui dia es va perdent la sana costum de “escoltar música”. Tot i que cada vegada es “senten” més “coses”, “escoltar” entès com “prestar atenció al que se sent”, és un pràctica propera a la desaparició en l’univers de la iPeople.
Amb Akixi l’esforç de l’audició insistent es veu recompensat embolicant-nos en una atmosfera allunyada de tensions, en una ambientació zen en la qual només importa el “Akí i aixi”, el “aquí i ara”.

P.S. Avís: aquest disc no és “multitasca”, als individus mononeuronales ens exigeix atenció i dedicació exclusiva. Akixi és una pipa a una cigarreta, un cognac a un cubata, un reserva a un vi de taula en brick, un Guijuelo a un Navidul, un torró de les clarisses a un Suchard …


Deixa un comentari